Belgen in zee met Nederlanders voor eerste offshore windpark VS | NT

2022-07-01 21:54:44 By : Ms. TECSUS TECSUS

De Belgische aannemer Deme heeft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse Barge Master voor het gebruik van diens bewegingscompensatie-technologie bij de bouw van het eerste grote Amerikaanse offshore windpark, Vineyard Wind 1.

Het Nederlandse bedrijf gaat vier bewegingscompensatie-systemen leveren aan de Amerikaanse partner van Deme, Foss Maritime. Die ontwikkelt vier zeegaande pontons voor de aanvoer van 62 windturbines in onderdelen vanuit de Amerikaanse havens naar de locatie van het windpark. Dat komt  voor de kust van Massachusetts en moet met een totaal vermogen van ruim 800 megawatt genoeg stroom gaan produceren voor 400.000 huishoudens. Vineyard Wind 1 moet volgend jaar de eerste stroom gaan produceren.

Door het transport uit te besteden aan Foss, dat zich vooral met sleepvaart bezighoudt, wordt voldaan aan de Jones Act. Die bepaalt dat maritiem vervoer tussen Amerikaanse havens en ‘vaste punten’ alleen met Amerikaanse schepen mag worden uitgevoerd. De installatieschepen van Deme, die zowel de funderingen als de windturbines in onderdelen zelf gaan plaatsen, gelden voor de wet niet als vaste punten en kunnen daardoor in de Amerikaanse offshore wind-sector aan de slag.

Deme Offshore US haalde vorig jaar de opdracht binnen voor het transport en het plaatsen van de 62 Haliade-X windturbines van dertien megawatt, die geleverd worden door het Amerikaanse GE Renewable Energy. De Belgische aannemer installeert ook het hoogspanningsstation en zorgt voor de bodembedekking voor de bescherming van de funderingen. 

De bewegingscompensatie-technologie van Barge Master moet ervoor zorgen dat de enorme componenten, zoals de funderingen, de masten en de generatorhuizen, op een woelige zee gecontroleerd door de installatieschepen kunnen worden overgenomen. President Sidney Florey van Deme Offshore US omschrijft de operatie, waarbij gebruik gemaakt van bestaande pontons, als ‘een hightech, slim feederconcept, dat resulteert in scherpe prijzen en een gegarandeerde beschikbaarheid voor de ontwikkelaars van offshore windprojecten’.

CEO en oprichter Martijn Koppert van Barge Master spreekt van ‘de meest competitieve feeder-oplossing in de markt, die gebruikt maakt van bewezen technologie’. Hij verwacht dat die ook buiten de Amerikaanse offshore windmarkt zal worden toegepast.

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Het is schandalig dat de boeren de logistieke sector duperen met hun acties

Nieuwsblad Transport is de krant voor professionals actief in transport en logistiek en is een uitgave van ProMedia Group