Plug & Play stikstof-installatie van Boge voor offshore platform Helder • AT-Aandrijftechniek

2022-04-22 23:23:46 By : Ms. Lynn Lin

In het eerste kwartaal van 2020 heeft BOGE Kompressoren een eenvoudig vervoerbare ‘Plug & Play’ stikstof installatie voor op één van de offshore platformen van Petrogas mogen ontwikkelen. Met deze installatie wordt er voor gezorgd dat het platform Helder altijd is voorzien van voldoende stikstof en dat er een mogelijk explosiegevaar wordt voorkomen.

Voor op één van de offshore platforms van Petrogas E&P heeft BOGE een Plug & Play stikstof installatie op maat mogen maken. Op het platform waar de installatie geplaatst is wordt olie geproduceerd. De geproduceerde olie wordt behandeld in separators voordat de olie naar de wal wordt gepompt. In de separators wordt water van de olie afgescheiden. In het verleden werd in de waterbehandelingsinstallatie aardgas gebruikt als blanketing gas.

Blanketing gas wordt gebruikt om te voorkomen dat er zuurstof uit de lucht in de waterbehandelingsinstallatie komt en daardoor mogelijk een explosie ontstaat. Als de druk in de waterbehandelingsinstallatie toeneemt wordt er methaan naar de atmosfeer geëmitteerd.

Deze methaan emissie naar de atmosfeer is vanuit de overheid niet meer geoorloofd en daarom is besloten aardgas te vervangen door stikstof. De benodigde stikstof op het Helder platform in de Noordzee wordt geproduceerd door de BOGE stikstof productie installatie.  

Naast de gewenste stikstof installatie, was voor Petrogas een belangrijk onderwerp tijdens dit project het ‘eenvoudig’ kunnen vervoeren van de installatie naar de daadwerkelijke plaats van bestemming, een offshore platform in de Noordzee. Een door speciaal BOGE ontworpen hijsframe, is het transport over land en zee probleemloos en veilig bewerkstelligd.

De gewenste stikstof voor Petrogas wordt gemaakt door een speciale BOGE membraan generator N48-M. Dit is een complete generator waar een reguliere oliegesmeerde compressor direct op aangesloten kan worden, zonder conditionering. Voor dit project is gekozen voor een S 150-3  schroefcompressor. Alle benodigde filters zitten verwerkt in de generator unit.

Tevens is de generator voorzien van een eigen besturingsunit en diverse sensoren om te waarborgen dat de klant ten alle tijde wordt voorzien van hoge kwaliteit stikstof. Een groot voordeel van deze installatie is dat er op locatie continue een grote hoeveelheid stikstof gemaakt kan worden (350 Nm3/h bij 95% zuiverheid) met een laag dauwpunt.  

Om ook onderhoud te kunnen uitvoeren op de offshore platforms, heeft BOGE offshore gecertificeerd personeel. Naast dat het personeel van BOGE VCA gecertificeerd is, hebben wij ook monteurs beschikbaar die ingezet kunnen worden voor offshore projecten zoals bij Petrogas. Hierbij wordt het personeel opgeleid om met de situaties, die bij het werken op deze projecten van toepassing zijn, op de juiste manier om te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.