Aagje en Jesper maakten indrukwekkende Amazonedocumentaire: ‘We willen dat je het gevoel hebt er zelf te zijn’ - indebuurt Groningen

2022-09-02 21:50:07 By : Ms. AVA JIA

De wilde Amazone trotseren en vier weken doorbrengen in de jungle? Het Groningse stel Aagje van Meerwijk en Jesper Buijvoets deed het. Ze volgden natuurbeschermer Paul Rosolie op de voet en maakten een prachtige documentaire. Indebuurt sprak Aagje over hun reis én de film Dark Green: “Ik mis de Amazone nog steeds.”

De in Garnwerd opgegroeide Aagje was als kind al bezig met de natuur. “Ik was altijd buiten, ik speelde in het riet, was lid van de Rangerclub en maakte tekeningen van neushoorns met regenbogen”, zegt ze. “Ik was altijd al geïnteresseerd in de natuur en verwonderde me graag. Daarom ben ik ook biologie gaan studeren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Jaren geleden lazen Aagje en haar vriend Jesper beiden hetzelfde boek van Paul Rosolie over de Amazone. “We wilden graag een grote reis maken, maar ik stap niet zomaar op het vliegtuig. Dus we gingen in De Zwerver rondneuzen wat een bestemming voor ons zou kunnen zijn.” Zo kwamen ze uit bij het boek van Rosolie. Rosolie werd op jonge leeftijd al getrokken door natuur- en dierenleed. Op zijn zeventiende besloot hij naar de Amazone te trekken, om te kijken wat hij daar kon doen. Inmiddels leidt hij een NGO en probeert het oerwoud te beschermen.

“Dat greep ons beiden enorm aan, maar om totaal andere redenen”, vertelt Aagje. “Ik werd gegrepen door hoe hij de natuur wilde beschermen. Voor Jesper was het één groot jongensavontuur.” Het stel ging er naartoe en ontmoetten de gidsen. Jesper, die in het dagelijks leven filmmaker is, maakte samen met Aagje een kort filmpje over de NGO van Rosolie. “Dat sloeg enorm aan. Dat smaakte naar meer!”

De tekst gaat verder onder de foto.

Ze besloten dat er nog veel meer te vertellen was en benaderden Rosolie of hij mee wilde werken aan een documentaire. Dat wilde hij. Maar het produceren van grote documentaire kost een hoop tijd en geld. “We kozen ervoor om de productie zelf te financieren. De Nederlandse fondsen wilden alleen meedoen als het om iets Nederlands ging. Maar we wilden dit zo graag maken dat we dachten: stik er maar in. Dus we hebben flink wat spaargeld bij elkaar gelegd en vetrokken zonder financiering. Maar uiteindelijk kregen we tóch nog bijdragen van fondsen.”

Eenmaal in de Amazone, na maandenlange voorbereiding, begint het avontuur dan eindelijk echt. “We zijn in totaal vijf weken van huis weggeweest en hebben vier weken gedraaid, waarvan 10 dagen volledig afgezonderd van de beschaving in de jungle met Paul Rosolie”, zegt Aagje. “Dat was totale wildernis. De rest van de tijd zaten we in een basecamp met hutten op hoge palen, wat op twee dagen afstand van de beschaving staat.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De expeditie met Rosolie was intens, vertelt Aagje. “Jesper kwam bijvoorbeeld terug met een larve van een vlieg in zijn rug. Dat moest er uiteindelijk in Nederland uitgesneden worden. We hebben ‘m bewaard in een potje en noemen ‘m Fritsie”, zegt Aagje lachend. “De jungle zit vol beesten als piranha’s, insecten, spinnen… Je doucht in de rivier. Het regent de hele dag en ik moest alles drooghouden. We tilden alles met z’n tweeën door de moerassen. Dat was best pittig. Maar”, besluit ze, “het was het allemaal meer dan waard. De jungle heeft iets magisch. Het is alsof je de lucht kan eten. Het ruikt zo naar zuurstof en leven. Je krijgt het gevoel dat je het kunt opeten!”

“Je kunt de jungle haten of ervan houden. Er zijn natuurlijk films waarin de Amazone een soort monster is, waarbij alles doodgaat en elkaar opeet. Overal gevaar. Maar voor mij is het juist een baken van leven en vruchtbaarheid. Het is heel primair en zintuigelijk, je zintuigen staan maximaal open”, vertelt Aagje.

De tekst gaat verder onder de foto.

Soms was het ook spannend: “Als je ’s nachts het moeras ingaat kun je met een koplamp heel goed de reflectie van de dieren zien. Miljoenen oogjes van spinnen, muisjes en kaaimannen. Vooral op jacht naar kaaimannen is het spannendste wat je kan doen. Ik vond dat echt kneitergaaf”, zegt Aagje.

Voor Jesper was het af en toe wel wennen. “Hij is bang voor spinnen, dus hij vond het af en toe wat minder leuk. Dan zat een enorme spin bijvoorbeeld een kikker op te eten, vond ik heel tof, maar hij vond het niks”, lacht Aagje. “En als er een tarantula in de douche zit, dan vindt hij dat ook echt niet cool. Ik moest hem soms overtuigen om te gaan douchen. Terwijl hij eigenlijk veel stoerder is dan ik!”

De tekst gaat verder onder de foto.

Het was voor Aagje en Jesper bijzonder om eindelijk hun held te ontmoeten en hem in de jungle aan het werk te zien. “Het was spannend, maar we moesten ook gewoon aan de slag. Als iemand dat begrijpt, is hij het. We hadden maar zoveel tijd om te filmen en om dat de condities zo zwaar zijn, moet je al heel snel dingen samen doen. Maar hij was natuurlijk niet zo goed te regisseren, want hij is geen acteur”, vertelt Aagje lachend. “Hij zat zelf ook vol ideeën!”

Het terugkeren naar Nederland betekende een shock voor het stel. “Het was kaal. Ik weet niet of eenzaam het goede woord is, maar het was voor mij een soort zoektocht, waar ik graag over wilde praten. Dat is natuurlijk niet altijd even gezellig op feestjes. Ik vond het heel moeilijk om dat los te laten en had veel verdriet om al die natuur die we verliezen. Dan zeg je niet: ‘oké, en nu taart!’ Dus daar moest ik een balans in vinden.”

De tekst gaat verder onder de video.

In Dark Green willen Aagje en Jesper twee dingen neerzetten. “Het eerste deel is het avontuur en het sensitieve voor de natuur. Daarin wordt ook nauwelijks gepraat en zie je vooral de natuur en Paul aan het werk. We proberen er echt een zintuigelijke ervaring van te maken, zodat je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent. Daarna gaat het beeld op zwart. Het tweede deel geeft vooral uitleg over de bedreiging van het Amazonegebied, de gevolgen daarvan en de oplossingen. We hopen dat we hoopvol afsluiten, met een nieuw ijkpunt.”

De film kreeg een feestelijke première in Pathé Groningen, met alle geliefden van Aagje en Jesper. “Dat was heel leuk en intiem. Iedereen was ongelooflijk enthousiast. Sommige mensen zeiden: ‘Nú begrijp ik pas waarom en waar je allemaal mee bezig bent geweest.’ Nu begrijpen ze mijn bevlogenheid en verwondering veel beter”, besluit Aagje. “En het grootste compliment was dat mensen zeiden het gevoel te hebben er zelf bij te zijn.”

Inmiddels heeft Dark Green een weekend lang gedraaid in alle Pathé’s van Nederland en trok daarnaast over heel de wereld al volle zalen. Binnenkort wordt de film op het WFFR én in Zuid-Afrika vertoont. Kijk hier wanneer de film in Nederland draait of volg de film op instagram.

Een ruimte bieden voor zelfontplooiing, daar is het Yamen Eksousi (28) en Azar Mammadov (42) om te doen. Bij restaurant…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Groningen en blijf op de hoogte van alles over en rondom Groningen.

Jaap zoekt collega’s: ‘In ons team werken we écht samen aan een gezond binnenklimaat’

Dorien en Monique van Omni: ‘We maken alles zelf’

Aangeboden door Seats and Sofas

Blijf op de hoogte van alles uit Groningen

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden