Van luchtkoeling tot LN2: hoe ver kom je met welke koelmethode? - Hardware Info

2022-03-19 07:30:30 By : Ms. Xiaoran Li

Luchtkoeling, waterkoeling, of nog extremer met phase-change of vloeibare stikstof? Als overklokker heb je vele mogelijkheden. In dit artikel zoeken we uit wat het effect is van de verschillende koelmethodes en bespreken we de voor- en nadelen.

Overklokkers zijn altijd op zoek naar de limieten van hun hardware: hoe snel kun je die processor nu écht krijgen in die ene benchmark om een nieuw record te plaatsen? De limiet voor je overklokpogingen wordt natuurlijk deels bepaald door wat in jargon de “silicon lottery” wordt genoemd: de ene chip biedt nu eenmaal een beter overklokpotentieel dan de andere. Ook de vaardigheid van de overklokker is een belangrijke factor: ervaren overklokkers weten exact welke BIOS- en softwareopties kunnen helpen om net die paar MHz extra uit een chip te persen. De grootste beperking is vaak echter de koeling. Immers, hoe kouder je de CPU of GPU maakt, hoe verder je die kunt overklokken. Geen wonder dat de overklokkende hardwareliefhebber continu op zoek is naar effectievere koelmethodes: van lucht- naar waterkoeling, van standaard waterkoeling naar een custom set met eventueel een zogenaamde chiller en daarna wellicht zelfs nog extremere opties. Zo gaan ze aan de slag met een phase-change, een cascade van meerdere phase-changes of zelfs met droogijs of vloeibare stikstof. Hoe extremer de koelmethode, hoe kouder je de chip kunt krijgen, hoe hoger je overklokpotentieel.

In dit artikel zetten we de voornaamste koelmethodes voor je op een rij, van standaard luchtkoeling tot vloeibare stikstof. Bij al die koelmethodes doen we de belangrijkste eigenschappen en voor- en nadelen uit de doeken. Aan de hand van een Intel Core i7 5960X 8-core processor hebben we voor vrijwel alle in dit artikel behandelde koelmethodes bepaald welke overklokprestaties mogelijk zijn. Die lopen flink uit elkaar!

In combinatie met de verschillende koelmethodes kijken we hoever je kunt komen met een Core i7 5960X.

Hoe kun je het best te werk gaan om je processor te overklokken? Je leest het terug in de diverse overklokworkshops op onze site:

Workshop Haswell-E (Socket 2011 v3) overklokken Workshop Haswel (Socket 1150) overklokken Workshop Ivy Bridge (Socket 1155) overklokken