Snippers van de week: week 26 - Flightlevel

2022-09-16 21:36:47 By : Ms. Juels zhong

In onze serie ‘Snippers van de week’ maken we een samenvatting van de kleinere nieuwsfeiten en de fait-divers die deze week de voorpagina niet haalden, maar toch het vermelden waard zijn.

Turkish Airlines zet zinnen op Aer Lingus Volgens de Ierse pers heeft Turkish Airlines zijn zinnen gezet op Aer Lingus. De Ierse overheid, dat een kwart van de aandelen bezit, zoekt al geruime tijd naar een overnamekandidaat voor haar aandelen. Turkish Airlines, dat zich recent terugtrok uit B&H Airlines, zou deze aandelen willen overnemen. Maar ook Etihad, dat al een belang van drie procent in de Ierse maatschappij heeft, is kandidaat. Ryanair bood zich ook opnieuw aan, maar dat bod is reeds formeel door de raad van bestuur van Aer Lingus geweigerd.

FAA wil terug zuurstof in vliegtuigtoiletten Ongeveer een jaar geleden moesten Amerikaanse maatschappijen alle zuurstofgeneratoren uit de toiletten van hun vliegtuigen verwijderen, deze zouden volgens de FAA gebruikt kunnen worden om brand te stichten in een vliegtuig. Nu vindt de FAA dat deze systemen toch aanwezig moeten zijn voor in het geval dat de cabinedruk wegvalt. Het zal wel moeten gaan om een veiliger systeem, een kost van in totaal 44 miljoen dollar voor ongeveer 5.500 vliegtuigen. Luchtvaartmaatschappijen krijgen 37 maanden voor de installatie.

Eerste Thai A380 afgewerkt Bij Airbus in Hamburg rolde afgelopen weekend de eerste A380 met de volledige kleuren van Thai Airways International uit de hangar. Het toestel is nu volledig klaar, maar zal eerst uitvoerig getest worden door Airbus voordat het in de loop van het derde kwartaal in Toulouse zal worden overgedragen aan de Thaise maatschappij. Het toestel dat plaats biedt aan 507 mensen in drie klassen zal worden ingezet op drukke routes naar Europa, zoals Londen en Frankfurt. De maatschappij heeft in totaal zes A380’s besteld.

Air Finland stopt ermee De Finse luchtvaartmaatschappij heeft besloten om alle vluchten te staken wegens financiële problemen. Dinsdagavond (26 juni) werd de laatste Air Finland vlucht uitgevoerd waardoor zo’n duizend klanten in het buitenland zijn achtergebleven. De maatschappij die in 2002 werd opgericht betreurt de beslissing, maar deze was onvermijdelijk. De maatschappij vloog met drie Boeing 757-200’s vooral naar vakantiebestemmingen in Zuid-Europa en huurde ook vliegtuigen uit aan andere luchtvaartmaatschappijen.

Ryanair krimpt stevig in Marokko De Ierse lagekostenmaatschappij heeft in totaal 34 wekelijkse vluchten geschrapt tussen Marokko en bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa. Zo wordt de route tussen Marrakech en Valencia, die tot nu toe zes keer per week werd gevlogen, vanaf 1 oktober volledig stopgezet. Ook Nador-Girona, Nador-Madrid, Oujda-Marseille en Oujda-Charleroi (allen 4 keer per week) moeten eraan geloven. Op de routes Tangier-Madrid, Fez-Charleroi en Marrakech-Luton zal minder vaak gevlogen worden. De hogere ONDA-belastingen zouden aan de basis liggen van de maatregelen. (sd)

MEA zeventiende SkyTeam-lid Luchtvaartalliantie SkyTeam, opgebouwd rond de KLM/Air France-groep en het Amerikaanse Delta Air Lines, heeft deze week haar zeventiende lid voorgesteld. Voor de tweede keer deze maand gaat het om een maatschappij uit het Midden-Oosten. Nadat kort geleden Saudi Arabian Airlines toetrad, was het nu de beurt aan de nationale luchtvaartmaatschappij van Libanon: Middle East Airlines, kortweg MEA. Twee MEA-bestemmingen zijn nieuw in het SkyTeam-gamma: Erbil en Bagdad, beiden in Irak. De airline vliegt wel rechtstreeks vanuit Beiroet naar Brussel en Parijs, maar niet naar Amsterdam. (sd)

Air Nigeria nogmaals aan de grond Na de crash van een MD-82 van Dana Air zijn de Nigeriaanse luchtvaartautoriteiten plots veel alerter geworden. Maandag (25 juni) vielen inspecteurs de kantoren van luchtvaartmaatschappij Air Nigeria binnen voor een grondige controle. Nadien werd besloten om de vlieglicentie voor de tweede keer deze maand in te trekken en bijgevolg blijven alle vliegtuigen nu noodgedwongen aan de grond. Men is bang dat de financiële problemen van de maatschappij de veiligheid in het gedrang brengen. Enkele topmensen zijn ook aangeklaagd wegens fraude. (sd)

Derde luxe-A330 voor HKA Hong Kong Airlines heeft zich onlangs gemengd in de lucratieve verbinding tussen de zakensteden Londen en Hong Kong. Om zich te onderscheiden van de moordende concurrentie, biedt HKA sinds maart dit jaar een speciale service aan haar klanten op de route van en naar Gatwick. De maatschappij heeft speciaal drie toestellen laten uitrusten in een premium configuratie, die plaats biedt aan slechts 116 mensen. 34 personen kunnen plaatsnemen in de Club Premier-klasse, terwijl de andere zetels gevuld worden met Club Classic-passagiers. De andere HKA Airbus A330-200’s tellen 283 zitjes. (sd)

(Honger)stakende piloten In India hebben elf piloten van de nationale luchtvaartmaatschappij een nieuwe manier gevonden om hun ongenoegen kenbaar te maken: ze gingen in hongerstaking. Daarmee willen ze volgens de lokale media protesteren tegen de verslechterende arbeidsomstandigheden. Ze eisen ook dat hun geschorste collega’s terug in dienst worden genomen. Zo’n vierhonderd piloten gingen op 7 mei in staking, ongeveer honderd daarvan zijn inmiddels al ontslagen. Luchtvaartminister Ajit Singh heeft gezegd dat er nog eens 280 vliegers op straat gezet zullen worden als de stakingen blijven duren. (sd)

Die Thai 380 ziet er mooi uit vind ik maar ik denk dat verder in het artikel ‘Marrakech’ & ‘Bagdad’ zou moeten zijn.