Podcastmaker Rick van Velthuysen wil meer fris, stout en hip | Streaming Magazine

2022-09-09 21:54:43 By : Ms. Rebecca Lai

Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Dat is de succesvolle invalshoek van de Powned/Radio 2-podcast Op z’n kop door radio-DJ Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Al ruim zeventig afleveringen zetten zij de luisteraar aan het denken over actuele kwesties. Rick: “Onze chemie is goed. We botsen en we glijden, eigenlijk zoals elke relatie zou moeten zijn.”

Stikstof, Tubbergen, complotdenkers, corona, het World Economic Forum – er is geen actueel onderwerp te bedenken dat níet op de Powned-tafel komt bij Van Velthuysen en Zwagerman. Vaak gaat het er verhit aan toe, met de radio-DJ als aangever en de schrijfster/columniste als inkopper.

Rick van Velthuysen: “Marianne komt uit de buurt van Amsterdam, ik kom zelf uit Amsterdam en daardoor hebben we een bepaalde manier van doen, soms net wat rapper of scherper. Tijdens de opnamen denk ik wel af en toe dat het niet te lastig moet worden voor de luisteraar en moet ik even bijsturen. We zijn heel verschillend in hoe we naar dingen kijken, en tegelijkertijd ook totaal één met elkaar.”

“Over het algemeen zijn de reacties op de podcast heel hosanna. Af en toe zit er iemand tussen de luisteraars die denkt dat we desinformatie verspreiden. Volgens mij bestaat desinformatie helemaal niet. Er is informatie die jou welgevallig of niet welgevallig is. Of misschien informatie waarover je nog even wil nadenken omdat je daar eerder geen tijd voor had. Ik vind het belangrijk om te zeggen dat mensen niet moeten worden ‘weggezet’ vanwege desinformatie, maar dat er wordt gedacht: ‘dit past mij beter’. Zo ga je op een fatsoenlijke manier met elkaar om.”

Het succes van Op z’n kop hangt volgens Van Velthuysen nauw samen met de coronapandemie: “Er is lange tijd een zeer eenzijdig beeld gecreëerd over corona. Ik erger me er nog steeds aan dat mensen als wappies in een hoek worden gezet. De wappies van nu zijn de Kabouters van de jaren zestig, de mensen van flower power, provo’s en Johnny the Selfkicker met een gaatje in z’n voorhoofd. Dat afzetten tegen de samenleving hebben we een hele tijd niet meer nodig gehad. Nu worden we weer calvinistisch en mogen andere meningen er niet meer toe doen.”

“Het gaat net zoals op zondag in de eredienst. Mensen worden de kerk ingeleid, door de ouderling verteld waar een plekje is en vervolgens houdt de dominee z’n verhaal. Mensen knikken instemmend en als ze even twijfelen over de boodschap, kijken ze naar de ouderling die knikkend duidelijk maakt: ja, je moet allemaal knikken. Eigenlijk zitten we als samenleving weer in die fase, terwijl ik graag zou willen dat er naast het calvinistisch denken meer ruimte is voor out-of-the-box: fris, stout, hip.”

Podcasts maken is, zoals voor veel andere mediacollega’s, voor Van Velthuysen en Zwagerman een wekelijks feestje. Rick: “Natuurlijk is het een nieuw fenomeen en je ziet nu dat bepaalde podcasts zich bovenmatig ontwikkelen, zowel in Nederland als daarbuiten. De een haalt nu eenmaal hogere luistercijfers dan de ander, en de makers worden navenant betaald. Natuurlijk zal het economisch model rond podcasting zich verder ontwikkelen, maar eerlijk gezegd houd ik mij daar verre van. Ik deed en doe altijd mijn ding en daar hadden mensen geld voor over. Misschien had ik het financieel-economisch beter kunnen uitnutten, maar ach… Marianne is daar veel beter in, zij is de financiële component en ziet meer mogelijkheden. Ik ben de maker en ben blij dat ik een zekere vergoeding krijg voor mijn werk en niet over allerlei dingen hoef na te denken.”

“Er zijn nu ook podcasts waarbij de luisteraar in bitcoin wordt betaald voor het luisteren (de Fountain app – red.). Ik houd daar niet zo van, want geld is hierin een vieze katalysator. Daarom vind ik het mooi dat de publieke omroepen nog steeds bestaan en hun taak blijven uitoefenen. Dat ze alle kanten van de samenleving blijven oppakken en met gemeenschapsgeld proberen een breed palet aan te bieden.”

Ook in breder streamingverband ziet Van Velthuysen veranderingen ontstaan: “Het is mooi dat we in streaming video en audio steeds meer aanbod krijgen, maar op een zeker moment moet ook de rekening worden betaald. Als we doorgaan met differentiëren gaat er veel kapot en zullen alleen de succesvolste boven komen drijven. Misschien is dat een gewone natuurlijke selectie, maar het betekent ook dat veel partijen er geld aan zullen verliezen. Streaming content zal altijd blijven, maar ik vind dat bijvoorbeeld het maken van podcasts ook een leuke vrijetijdsbesteding moet kunnen zijn die geld mag kosten. Dat ik geld besteed aan een podcast-setje in plaats van aan de voetbalclub en dan maar dertig luisteraars heb, neem ik op de koop toe. Ik vrees echter dat het in de streamingwereld uiteindelijk gaat zoals met veel andere dingen: money makes the world go around.”

Van Velthuysens favoriete podcasts zijn vooral die waar hij veel nieuwe informatie uit kan halen. “Ik luister wel eens naar Afhameren met Wouter de Winther van De Telegraaf, en natuurlijk regelmatig naar De Stemming van Vullings en Van der Wulp. Deze podcasts zorgen ervoor dat ik mijzelf in het midden houd en niet van het pad afglijd. Zodat ik niet vanzelf meega in allerlei populaire meningen, maar ook andere invloeden meekrijg. Zo sta ik in het leven: ik kan een heel duidelijk oordeel hebben en vervolgens horen dat een andere mening ook interessant is. Dan pas ik mijn mening aan.”

Onderwerpen waar Rick van Velthuysen nog graag een podcastserie over zou willen maken, hebben vooral te maken met zijn persoonlijke visie op de maatschappij: “Ik wil me vastbijten in de vraag hoe we de apathie uit de samenleving krijgen. Ik zie veel mensen vastzitten in een eigen denkwereld, maar hoe krijgen we de maatschappij weg van de oppervlakkigheid? Hoe zorgen we ervoor dat we meer samen gaan doen, meer halen én brengen, een samenleving waarin we echt van dingen kunnen genieten zonder de invloed van zuipen en snuiven.”

“We hebben allemaal bepaalde sensoren in ons lichaam en die staan nu eigenlijk uit. De overheid waarschuwt je voor van alles, je hoeft niet meer zelf na te denken. Er zijn Amber alerts, slechtweer-alerts, corona-alerts, het hele leven hangt van alerts aan elkaar. Maar ik wil het graag weer zélf kunnen waarnemen. Ik wil dat onze samenleving weer gaat voelen, dat mensen balans krijgen in hun leven. Ik heb het geluk dat ik dat van vroeger nog heb meegekregen, maar als ik om me heen kijk denk ik soms: jammer.”

De Powned/Radio2-podcastserie Op z’n kop is hier te beluisteren.

Wil je altijd kunnen meepraten over streaming video, audio en podcasting? Schrijf je dan hier in voor de gratis tweewekelijkse nieuwsbrief van Streaming Magazine.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie of slimme ideeën om Streaming Magazine te verbeteren? Mail de redactie.

Streaming Magazine is het online platform voor Nederland en Vlaanderen met nieuws, trends en achtergronden rond streaming video, audio, podcasting en gaming.

Meewerken als freelancer of stagiair? Stuur een mail aan de redactie en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Blijf up-to-date over streaming media met de gratis nieuwsbrief van Streaming Magazine.

Klik hier om je aan te melden.