Paul Meijering breidt service uit met Bodor buislaser - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-05-28 05:47:49 By : Ms. Bella Yang

Home Nieuws Overzicht Paul Meijering breidt service uit met Bodor buislaser

In de hal van Paul Meijering Stainless Steel ligt een indrukwekkende voorraad buizen, platen en componenten in roestvast staal en special alloys. De kracht van de RVS-specialist in Zaltbommel is dat al dit materiaal precies op maat (op lengte gezaagd) aan de klanten kan worden geleverd. Sinds kort ook met een of meerdere bewerkingen er in, zoals rondingen, ovalen of vierkant contouren. Hiervoor is geïnvesteerd in een Bodor fiber buislasersnijmachine, die is geleverd door Klaassen Machines uit Enschede.

Paul Meijering is primair een handelsbedrijf, maar merkt steeds meer dat de klant ontzorgd wil worden en geen voorraad meer wenst. Waar het vroeger gebruikelijk was dat er hele bundels materiaal naar de klanten gingen, bestellen die tegenwoordig precies de lengte die ze nodig hebben. “Door deze trend komen steeds meer bewerkingen bij de handel te liggen”, zegt Stefan Bagen, adjunct-directeur bij Paul Meijering. “De kunst is om de klant just in time een bewerkt product te leveren, zodat hij dit direct kan inzetten voor zijn eigen productie.”

Bij Paul Meijering staan al acht zaagmachines om het materiaal op maat te zagen. Ook beschikt de RVS-handelaar over een draaibank en kan men plaat op maat knippen en zetten. extern laat men wel eens wat slijpen. Daarnaast kwam regelmatig de vraag of Paul Meijering ook al vast de gaten in het buismateriaal kon maken. “Jaren geleden hebben we daarom al eens een buislaser overwogen”, aldus Bagen. “Dat is toen niet doorgezet omdat die machines veel te duur waren. Zo’n machine is bij ons een extra service, die in een normale werkdag zijn geld moet opleveren. We zijn geen loonsnijder, die 24 uur per dag heeft om de investering terug te verdienen.”

Komst Bodor fiberlaser Maar zeker met de komst van de fiberlaserbron is het lasersnijden bereikbaar geworden voor een brede groep in het industrieel MKB.  Technische Handelsonderneming Klaassen, de vaste partner van Paul Meijering voor de Bomar zaagmachines, is daarom vorig jaar begonnen met het vertegenwoordigen van Bodor, producent van een breed pakket machines voor snijden en graveren. Het leveringsprogramma omvat onder meer vlakbedlasers en buislasers, allemaal uitgerust met een fiberbron. De R&D van de machines vindt plaats in Zwitserland volgens Europese maatstaven qua kwaliteit en veiligheid, terwijl de kosten worden beperkt door te produceren in China. Zo kunnen de lasermachines tegen een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding worden aangeboden.

Uitdaging Paul Meijering durfde de uitdaging wel aan om samen met Klaassen de eerste buislaser van Bodor in Europa te installeren. Het is de machine waarmee Klaassen Bodor vorig jaar op de TechniShow introduceerde. Deze is na de beurs in Utrecht eerst een aantal maanden bij Klaassen getest en vervolgens bij Paul Meijering geïnstalleerd. In innige samenwerking tussen Klaassen, CNC Gear (dat de CADCAM software van Lantek heeft geleverd) en operator Jan-Willem van Eck van Paul Meijering zijn de kinderziekten eruit gehaald en de juiste afstellingen gevonden. “Dat heeft allemaal even geduurd, maar dat weet je van tevoren”, zegt Bagen. “Dat was ingecalculeerd. Je moet daarbij ook bedenken dat er binnen ons bedrijf totaal geen snij-ervaring was.”

Supermooie kwaliteit De Bodor buislaser kan tot 5 mm dik RVS met een maximale diameter van 190 mm snijden. De snij-unit is uitgerust met een 2,5D snijkop en de machine is voorzien van aan- en afvoerbanen. Sinds een maand of drie snijdt de installatie echt goed. “We realiseren een supermooie snijkwaliteit”, zegt Stefan Bagen. “Dat moet ook, want aan RVS worden hoge eisen gesteld. Onze klanten willen producten die ook inwendig schoon zijn. En dat is bij lasersnijden best een ding omdat door de warmteontwikkeling snijstof in de buis wordt gebrand. Maar dat hebben we goed onder controle. We kennen de machine goed en weten precies wat de juiste instelling is voor elke materiaalsoort en dikte. We kunnen die gegevens invoeren en dan stelt de machine zichzelf automatisch in.” Operator Jan-Willem van Eck heeft zelf een constructie boven de aanvoerbaan gemaakt om efficiënt te kunnen beladen. Het buismateriaal wordt hier met een kraan opgelegd, direct in de juiste volgorde, zodat de machine makkelijk kan worden gevoed.

Snijcapaciteit De bezetting van de machine groeit gestaag. Bagen schat dat de buislaser momenteel 60 procent van de 40 uren die de werkwerk telt in actie is. “We hebben er eerst niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar nu we de machine helemaal onder de knie hebben, doen we dat natuurlijk wel. Daardoor boeken we steeds meer snijorders.” Paul Meijering wil wel de service blijven leveren, die de klanten gewend zijn: vandaag bestellen, morgen in huis. Om dat te kunnen garanderen moet er ook op de buislaser altijd wat capaciteit over zijn. Er wordt dan ook al voorzichtig rekening gehouden met een tweede machine, wellicht met een stukje automatisering erbij. “We hebben nu samen met Klaassen  lekker gepionierd”, glimlacht Stefan Bagen. “Met een uitstekend resultaat. Een eventuele tweede machine zullen we veel sneller operationeel hebben.”

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Outshape bezorgt Morgo feilloze uitslagen

Nieuwbouw zit Kusters Precision Parts als een maatpak

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

18-11 De nieuwe Bodor vlakbedlasersnijmachine van Lensink Constructie-Machines in Lievelde in de Achterhoek is een…

10-03 Paul Meijering, leverancier van buizen, platen en componenten in zowel roesvast staal als special…

15-01 Het zal de Europese introductie worden van het nieuwe multi diafragma profiellasersysteem M500A van…

29-10 Bodor heeft onlangs in Jinan (China) de eerste Ultra-High Power lasersnijmachine met 30 kW…

24-06 Mede dankzij de komst van een Bodor lasersnijmachine op de afdeling Engineering van Fontys…

13-06 De bouw van superjachten floreert en dat kan Yachtsupport in Nijkerk goed merken. Het…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).