Medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt op - MO*

2022-03-19 07:28:32 By : Ms. Sola Xu

Zonder jouw steun bestaat MO* niet

Medische zuurstof is bijvoorbeeld essentieel voor patiënten met ernstige COVID-19. Daarvan liggen er zo’n 1700 in Oekraïense ziekenhuizen.

De voorraad medische zuurstof in Oekraïense ziekenhuizen raakt snel op, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit brengt mogelijk duizenden levens in gevaar.

Ziekenhuizen in heel Oekraïne kampen met tekorten aan medische zuurstof doordat de leveringen niet of niet op tijd arriveren. Vrachtwagens die de ziekenhuizen bevoorraden kunnen ze door de gevechten niet bereiken.

Ook hebben fabrikanten van medische zuurstofgeneratoren te maken met tekorten aan cruciale chemische grondstoffen die nodig zijn voor de productie van zuurstof.

‘Het is absoluut noodzakelijk dat levensreddende medische benodigdheden – inclusief zuurstof – de mensen bereiken die ze nodig hebben.’

De meeste ziekenhuizen kunnen al vandaag door hun zuurstofreserves heen raken; op sommige plekken zou dat nu al het geval zijn. Ook de hoofdstad Kiev kampt met tekorten. Duizenden mensen in ziekenhuizen zijn afhankelijk van voldoende zuurstof. Hun levens lopen nu gevaar, zo waarschuwen WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus en regionaal directeur voor Europa Hans Kluge in een verklaring.

‘Het is absoluut noodzakelijk dat levensreddende medische benodigdheden – inclusief zuurstof – de mensen bereiken die ze nodig hebben’, stellen de topmannen. De WHO wil daarom helpen de voorraden aan te vullen met reserves uit regionale netwerken. Dat moet middels een veilige doorvoerroute door Polen gebeuren. Ook wil de WHO de gezondheidsautoriteiten helpen bij het identificeren van de onmiddellijke behoefte aan zuurstoftoevoer in het land.

Medische zuurstof is bijvoorbeeld essentieel voor patiënten met ernstige COVID-19. Daarvan liggen er zo’n 1700 in Oekraïense ziekenhuizen. Ook patiënten met andere kritieke ziekten, als gevolg van complicaties bij zwangerschap of bevalling, door chronische aandoeningen, sepsis of verwondingen en trauma zijn afhankelijk van medische zuurstof.

Behalve deze problemen met zuurstoftekorten lopen ziekenhuisdiensten ook gevaar door stroomtekorten, en lopen ambulances het risico in vuurgevechten terecht te komen, stelt de WHO.

Schrijf je in op de MO*Daily en ontvang elke dag topartikels.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3121   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

11.11.11 Broederlijk delen Rikolto (Vredeseilanden) Zebrastraat Fairtrade Belgium Triodos Memisa VIA Don Bosco Plan WSM (Wereldsolidariteit) Oxfam België NewB Handicap International Artsen Zonder Vakantie Fos Damiaanactie Unicef Vluchtelingenwerk Vlaanderen Join For Water Dokters van de wereld Caritas Vlaanderen

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.