Kartoncrisis dreigt als gevolg oorlog Rusland en Oekraïne

2022-06-24 22:02:45 By : Ms. Helen Yu

Voor de productie van karton wordt zetmeel uit tarwe, aardappelen en andere gewassen gebruikt. Dit jaar zijn de tarwe- en zetmeelprijzen torenhoog en dreigen er tekorten te ontstaan. Als deze situatie aanhoudt dan zullen overheden voedsel prioriteit geven boven karton. Voor voedselverpakkingen wordt echter steeds vaker karton gebruikt. Een tekort zou er toe kunnen leiden dat er weer meer wegwerpplastic wordt gebruikt, dat moeilijker te recyclen is. 

Alex Manisty van DS Smith, een beursgenoteerd verpakkingsbedrijf: "Karton voor de productie van dozen is essentieel voor de voedsel- en drankentoeleveringsketen. We maken ons zorgen dat er tegen volgend jaar tekorten zullen ontstaan. Grote bedrijven zoals wijzelf werken met contracten, maar toch zou dit tot problemen kunnen leiden."

Bij gebrek aan alternatieven zou een tekort de levering van voedingsmiddelen kunnen verstoren. Insiders beamen dat voedsel altijd voorrang zal krijgen boven papier wanneer er daadwerkelijk een keuze moet worden gemaakt. Het instorten van de kartonaanvoer zal het gebruik van wegwerpplastic echter in de hand werken. 

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde tarweproductie. De oorlog in Oekraïne, de vijfde grootste tarwe-exporteur ter wereld, heeft gevolgen voor de oogst en het zaaien. De tekorten die hierdoor zullen ontstaan zullen volgend jaar merkbaar worden, tenzij er nieuwe bronnen worden gevonden. 

Bron: telegraph.co.uk Foto: Dreamstime.com

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | GroentenNieuws.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.