In tv-programma wordt experiment Kamerlingh Onnes nagedaan - Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

2022-05-14 05:18:14 By : Mr. Hyken Lam

Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

Informatie over airconditioning koeltechniek en koude maar ook ventilatie koeling en lucht

In de serie Jekels Jacht gaat programmamaker Diederik Jekel op zoek naar het verhaal achter acht van zijn favoriete wetenschappers. In de uitzending van 26 maart kwam Heike Kamerlingh Onnes aan bod. In deze aflevering, die u kunt terugzien , wordt onder meer het experiment dat tot het koudste plekje op aarde leidde zo goed mogelijk nagedaan.

Kamerlingh Onnes is grondlegger van de KNVvK (in 1908) en ook van RCC K&L, waarvan hij de eerste hoofdredacteur was. In datzelfde jaar lukte het Kamerlingh Onnes als eerste om helium vloeibaar te maken. Dat gebeurde bij een temperatuur van −269 °C, wat het laboratorium van de professor in Leiden op dat moment het koudste plekje op aarde maakte. In zijn programma doet Jekel dit experiment – waarmee de Kamerlingh Onnes in 1913 de Nobelprijs won – na.

Ontwikkeling van MRI-scans en zweeftreinen Jekel gaat in op het belang van de doorbraak die Kamerlingh Onnes teweegbracht, bijvoorbeeld voor de kennis die wordt ingezet bij de ontwikkeling van MRI-scans en zweeftreinen. “Hij heeft de wereld veranderd”, zegt de programmamaker. Hij bezoekt de universiteit en de plek die ooit de koudste op aarde was. Ook gaat hij langs bij Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, waar hij in gesprek gaat met oud-directeur Dirk van Delft. Die laat ook een sollicitatiebrief zien die Albert Einstein aan Kamerlingh Onnes schreef en waarop die laatste niet heeft gereageerd.

‘Pokkenherrie, warmte en veel gedoe’ Een groot deel van het programma gaat in op het experiment van Kamerlingh Onnes. Er wordt duidelijke uitleg gegeven en het experiment wordt samen met studenten nagedaan. Zo goed mogelijk, want een exacte kopie van het onderzoek zou te gevaarlijk zijn. Met stikstof wordt zuurstof vloeibaar gemaakt en vervolgens wordt daarmee Neon afgekoeld. Dat blijkt niet eenvoudig te zijn, waarmee het respect van Jekel voor Kamerlingh Onnes nog groter wordt. “Je zit in de pokkenherrie en warmte, er is veel gedoe, dan is er weer wat lek en gaat er weer een stuk glas kapot, en dat twintig jaar lang. Dat is waarom hij de eerste en lange tijd enige was die het zo koud op aarde kon maken.”  

De koeltechnische sector doet te weinig om jonge professionals binnen te halen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Koude en Luchtbehandeling