Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte | Binnenland | Telegraaf.nl

2022-08-26 21:51:38 By : Ms. Grace Yu

Festivalgangers tonen hun QR-code bij de ingang van Afas Live. Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in valse QR-codes voor de app CoronaCheck. Dat bevestigt het ministerie aan presbureau ANP. De app van de overheid zou zijn nagemaakt, zonder dat dat met het blote oog is te zien.

Festivalgangers tonen hun QR-code bij de ingang van Afas Live. Foto ter illustratie.

De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. De website waarop de codes werden gedeeld is inmiddels offline gehaald, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben. De nepapp liet ook de bewegende fietsers en skaters zien waarmee controleurs checken of de app echt is, ontdekte de NOS.

Mensen hebben sinds een paar weken een coronatoegangsbewijs nodig om te worden toegelaten tot onder meer restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Dat bewijs kan worden aangemaakt in de app CoronaCheck wanneer mensen (volledig) zijn gevaccineerd, wanneer ze negatief zijn getest op het virus of wanneer ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting en zich toen hebben laten testen. Voor werknemers geldt op dit moment in geen enkel geval de verplichting om de coronapas te tonen.

„Het aanschaffen van een QR-code die niet van jou is, of het gebruiken van een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Het verstrekken van jouw eigen QR-code aan anderen is ook strafbaar. En dus doen we aangifte als we zien dat QR-codes op grote schaal worden aangeboden”, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het is niet bekend hoeveel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt.

„Je moet dit niet willen”, reageert coronaminister Hugo de Jonge. „Het moet veilig zijn om in grote groepen bij elkaar te komen en zo’n QR-code moet betekenen dat iemand genezen, gevaccineerd of getest is. Het is echt belangrijk dat aan de poort de controle goed is en niet alleen naar de QR-code wordt gekeken, maar ook naar de legitimatie. Dat hoort bij elkaar.”

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het volstrekt begrijpelijk dat niet altijd naar een id-kaart wordt gevraagd. „Niet elke medewerker van een horecagelegenheid is daartoe bevoegd, dus als de lunchroom niet op legitimatie controleert vind ik dat niet zo vreemd.”

De makers van de plots verdwenen site vinden de QR-pas maar niks. „Wat is hij mooi hè, artikel 1 van de grondwet. Volgens dat artikel is degene die iemand de toegang weigert strafbaar”, schreven ze op hun site.

Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Een vrouw in New York (VS) staat in haar tuin te bellen als zij door een vos wordt aangevallen.

Het imago van Scheveningen heeft de afgelopen jaren een deuk opgelopen. Zo schijnt er straatintimidatie te zijn, is de pier verouderd en is het een stuk rustiger dan normaal in de zomer. Michelle Willemsen nam een kijkje op de boulevard.

Een vrouw is boodschappen aan het doen als haar kind uit de boodschappenkar wordt gestolen.

Donderdag is bekend geworden dat de Winnetou-boeken, boeken over fictieve indianen, uit de handel worden gehaald. Johan Derksen heeft hier geen goed woord voor over.

De Nederlander Sytse ’Sid’ Sijbrandij is één van de best verdienende topbestuurders in het Amerikaanse bedrijfsleven. Als ceo van softwarefabrikant GitLab heeft hij vorig jaar bijna $264 miljoen opgestreken.

Betaalverzoekenapp Tikkie komt met een nieuwe functie waarin groepen mensen gedeelde kosten kunnen verrekenen. Met Groepie, zoals de functie heet, kunnen meerdere mensen aangeven wat ze hebben betaald en berekent de app automatisch wat elk groepslid aan wie verschuldigd is.

Om wachttijden te verkorten, werd in maart 2020 – toevallig precies op het moment dat de eerste lockdown begon – Spreekuur.nl gelanceerd: de eerste digitale huisartsenpost en -praktijk van Nederland. Inmiddels zijn de online consulten al voor 2,5 miljoen mensen toegankelijk.

Naast auto’s, coureurs en mecaniciens speelt rekenkracht van computers een steeds belangrijkere rol bij autoraces. Bij Oracle Red Bull, dat mede dankzij de juiste pitstopstrategieën de laatste jaren cruciale wedstrijden wist te winnen, spelen computermodellen een belangrijke rol om te bepalen wannee...

Er zijn allerlei apps te downloaden die claimen dat ze planten kunnen identificeren. Hartstikke makkelijk, want zonder de naam van een plant weet je vaak niet hoeveel zonlicht en water de plant in kwestie nodig heeft. Wij hebben de 3 meestgebruikte planten apps voor je op een rijtje gezet.

In het begin van het internettijdperk was het voor velen de poort tot het wereldwijde web. Maar uiteindelijk jaagde Microsoft met de massaal gebruikte Internet Explorer veel klanten tegen zich in het harnas met arrogantie, dwang en veiligheidslekken. Voor de misschien wel belangrijkste browser uit d...