Focus op geurstoffen: wetenschappers barbecueën voor betere lucht

2022-03-19 07:37:12 By : Mr. Terry Fang

Mohammad Aleysa, groepsmanager voor verbrandings- en milieubeschermingstechnologie bij het Fraunhofer Institute for Building Physics IBP, kijkt naar een grill in een van de IBP-laboratoria.Foto: Sebastian Gollnow/dpa.(Bron: dpa)Stuttgart/Mannheim (dpa) - Mohammad Aleysa legt de kebabspiesen op een grill, draait ze om en serveert het smakelijke resultaat persoonlijk op een broodje.Maar de 41-jarige in een donker pak en wit overhemd is geen barbecueprofessional, maar een technicus voor milieubescherming bij het Fraunhofer Institute for Building Physics IBP in Stuttgart.In opdracht van het Federaal Milieuagentschap moet dit analyseren welke geuren en uitlaatgassen ontsnappen uit commerciële houtskoolbarbecues en welke methoden kunnen worden gebruikt om de overlast te minimaliseren.In een landelijk onderzoek van het Fraunhofer Instituut IBP meldden 183 gemeenten klachten over barbecuerook - niet alleen van kebabzaken, barbecue-snackbars en barbecuerestaurants, maar ook van pizza- en broodovens.Uitlaatgasreinigingssystemen werden slechts in 13 procent van de gevallen gebruikt - en geen enkele heeft een significante bijdrage geleverd aan het oplossen van het probleem, legt Aleysa de bevindingen uit het onderzoek uit.Volgens het onderzoek zijn er vooral problemen met de kebabzaken.In Mannheim bijvoorbeeld concurreren ongeveer twee dozijn Turkse en Arabische restaurants rond het marktplein.Deze situatie verwarmt de gemoederen: bewoners kunnen hun ramen in de zomer niet openen, marktkooplieden klagen dat ze worden "gerookt", om zo te zeggen vegetariërs onder de vele gasten in de buitengastronomie halen hun neus op.De gemeente heeft daarom een ​​deskundig advies laten doen over "het bepalen van de frequentie van geuren veroorzaakt door grillrestaurants".Momenteel kan het stadsbestuur met behulp van de bouwwet de plaatsing van nieuwe commerciële roosters tijdelijk verbieden.Op deze basis is tot nu toe één verzoek afgewezen.De expertise die voor de vroege zomer wordt verwacht, moet dergelijke annuleringen ondersteunen, legt een woordvoerder uit.Maar welke technologie zou het probleem kunnen oplossen?Aleysa en zijn team van vijf hebben een commerciële grill opgezet met een enorm emissiecontrolesysteem in een van de zalen van het instituut.Het doel van het experiment is niet alleen om de emissies van het grillproces te identificeren, maar ook om de effectiviteit van de meertraps uitlaatgasreinigingsprocessen te evalueren;in het bijzonder ligt de focus op de geurstoffen.In fase één moet de geur grotendeels worden geneutraliseerd door een zogenaamde ozongenerator.Een moeilijkheid is de hoge verdunning van de emissies: een vierkante meter grill produceert 2000 kubieke meter vervuilde lucht - per uur.Alesya legt uit dat het niet mogelijk is om op deze manier de volledige hoeveelheid vervuilde lucht vast te leggen.De uitlaatgassen worden vervolgens uitgewassen met zeepsop, van het water gescheiden door elektrostatische stofvangers en door actieve koolpatronen geleid, die zijn ontworpen om de resterende geuren en fijnstof te filteren.Volgens Christian Liesegang van het Federale Milieuagentschap speelt het hele probleem zich momenteel af in een juridisch grijs gebied: stationaire commerciële houtskoolbarbecues zijn grotendeels vrijgesteld van de federale verordening inzake emissiecontrole, daarom is er geen verplichte inspectie door de schoorsteenveger.Emissiegrenswaarden bestaan ​​niet.Alleen bij nieuwe roosters en hun uitlaatgasreinigingssystemen is het al zo dat de schoorsteen boven de daknok uitkomt.Op basis van de testresultaten van Stuttgart moet het federale ministerie van Milieu - geadviseerd door het Federaal Milieuagentschap - uiteindelijk juridische duidelijkheid scheppen.Wat de onderzoekers in de rook van de barbecue vonden, is immers iets dat geen enkele buurtbewoner wil inademen.De tot dusver gemeten verontreinigende stoffen zijn stof, stikstofoxide, koolmonoxide, organische koolwaterstoffen, benzeen en xyleen;in de toekomst zullen ook polycyclische aromatische koolwaterstoffen en geuren worden gemeten.Liesegang: "Sommige daarvan zijn kankerverwekkende stoffen, bij elkaar zijn ze niet gezond."Ze experimenteren met lamsvlees, maar ook met kip, vis en groenten.In totaal verbrandden de onderzoekers enkele honderden kilo's gegrild voedsel.Tot de experimenten in september zijn afgerond, kunnen de collega's van Aleysa zich verheugen op de heerlijke resultaten van toegepaste wetenschap.Vervolgens gaat de opgedane kennis in de simulatie.De oplevering van het project staat gepland voor medio 2021.Voor kritiek of suggesties, gelieve de volgende velden in te vullen.Vul uw e-mailadres in zodat we kunnen antwoorden.Bedankt voor je bericht.Internet Explorer wordt niet meer ondersteund door t-online!Schakel nu over naar een up-to-date browser om veiliger en sneller te surfen.We raden onze gratis t-online browser aan: