Gasunie en Vopak slaan handen ineen om meer waterstof naar Europa te brengen | Change Inc.

2022-09-16 21:37:15 By : Mr. gongda fan

Gasunie en Vopak slaan handen ineen om meer waterstof naar Europa te brengen

Gasunie en Vopak slaan handen ineen om meer waterstof naar Europa te brengen

Staatsbedrijf Gasunie en tankopslagbedrijf Vopak slaan de handen ineen om de import van groene waterstof via Nederlandse en Duitse havens te vergroten. De bedrijven hopen samen meerdere infrastructuurprojecten voor waterstofimport op poten te zetten.

Gasunie en Vopak kennen elkaar al. Sinds 2011 werken ze namelijk samen aan de LNG-terminal in de Haven van Rotterdam. Die samenwerking wordt nu uitgebreid naar de import van groene waterstof.

Om de doelen van de Europese Green Deal te behalen is de import van groene waterstof essentieel, stelt Gasunie in een persbericht. En de ontwikkelingen in de waterstofsector gaan razendsnel. In 2025 worden de eerste importstromen al verwacht, aldus het staatsbedrijf, en daar moet de logistieke infrastructuur klaar voor zijn.

Lees ook: Gasunie wil waterstof in zout opslaan

De bedrijven zetten in op diverse infrastructuurprojecten. Waterstof kan namelijk in verschillende vormen getransporteerd worden. Bijvoorbeeld in vloeibare vorm. Of door waterstof en stikstof onder hoge druk en temperatuur om te toveren tot (ook vloeibaar) ammoniak. Om deze energiedragers veilig en betrouwbaar op te slaan en naar klanten te transporteren, is hoogwaardige infrastructuur nodig, zoals pijpleidingen en opslagtanks.

“Waterstof wordt een essentieel component van de toekomstige energiemix. Samen met Vopak zullen we de benodigde importinfrastructuur leveren en de internationale waardeketen voor waterstof versterken.”

Director business development bij Gasunie

Wil jij iedere middag rond 12 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze Newsbreak.

De transitie naar een koolstofarm energiesysteem kan de wereld bijzonder veel geld besparen. Ten minste 12 biljoen dollar, om precies te zien. Dat berekenden onderzoekers van Oxford University.

De energiecrisis raakt alle delen van de samenleving. Maar lang niet alle gevolgen zijn direct te overzien, of überhaupt te verwachten. Van energievluchtelingen tot oververhitte debatten over het koken van pasta: een overzicht van de meest opvallende gevolgen van de energiecrisis.

join the changesluit je gratis aan

Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.

De Verenigde Staten hebben maar drie dingen nodig om op te draaien, volgens Tesla-CEO Elon Musk: zon, wind en een batterijsysteem om energie op te slaan voor dagen met weinig zon of wind. Met andere woorden, “er is geen onbekende technologie nodig”.

Wie waren dit jaar de Changemakers?

Vind een bedrijf van morgen