De voordelen van een kleine windmolen op uw boerderij (EAZ) - Medemblik Actueel

2022-05-14 05:13:15 By : Ms. Alice Sun

MEDEMBLIK – Wist u dat u op duurzame wijze kunt besparen op de energierekening van uw boerderij? Door bijvoorbeeld een kleine windmolen bij uw boerderij te plaatsen. Op deze manier kan een boerderij voor de eigen elektriciteit zorgen. In 2021 zoeken steeds meer boerderijen naar duurzame oplossingen. Een groot voordeel van een duurzame oplossing, is dat het vaak kostentechnisch voordelig is.

Het efficiënt omgaan met energie en energiebronnen is daar groot onderdeel van. Ook is het voor boerderijen in 2021 alleen maar belangrijker geworden om zelfvoorzienend te zijn. Waarom niet de krachten van de natuur gebruiken om dit doel te bereiken? Hier leest u wat een kleine windmolen kan betekenen voor uw boerderij.

De voordelen van een kleine windmolen

Het grote voordeel van een kleine windmolen op uw boerderij is de kostenbesparing. Wanneer u louter op zonnepanelen zou leunen, bent u vaak meer geld kwijt dan u denkt. Overdag is er meestal zon, maar ‘s nachts moet u elektriciteit inkopen. Dan is er geen sprake van een kosteneffectieve investering. Alleen zonnepanelen als energiebron op een boerderij is daarom niet ideaal.

De wind daarentegen, die waait het hele jaar door. Dag of nacht, ‘s winters of in de zomer. Dit zorgt ervoor dat een groter gedeelte van de opgewekte energie direct op uw boerderij gebruikt kan worden. Een kleine windmolen blijft een machine, en daarmee vergt het onderhoud.

In Nederland wisselen zonnige en dagen vol wind zich af. Om deze reden is de meest efficiënte oplossing om energie op te wekken vanuit de zon, én de wind. In de wintermaanden genereert een kleine windmolen stroom, en wanneer de wind gaat liggen bieden zonnepanelen ondersteuning.

De werking van een kleine windmolen

Windmolens zijn gemiddeld 100 meter hoog. Op een boerderij kan een kleine windmolen al een groot verschil maken. Deze windmolens zijn rond de 15 meter hoog en hebben een vermogen van 15 KW. Op jaarbasis kan deze windmolen 30.000 kWh opwekken bij 4 meter per seconde.

Een kleine windmolen bestaat simpel gezegd uit een mast en wieken, ofwel rotorbladen. De wind zorgt ervoor dat de wieken rond gaan draaien. Achter de wieken bevindt zich de windvaan. De windvaan zorgt ervoor dat de richting van de wind wordt bepaald. Op deze manier draait de windmolen de juiste kant op, in de richting  van de wind.

De wieken komen samen in de generator, wat in principe een grote dynamo is die de bewegingen omzet in elektriciteit. De generator staat in verbinding met de zogenoemde ‘’transformator’’. Hier wordt de laagspanning omgezet in hoogspanning. Deze energie wordt via kabels in de mast getransporteerd naar het elektriciteitsnet.

Het is cruciaal dat zo weinig mogelijk stroom het erf verlaat. De energieopwekking en het verbruik moet in balans zijn. Op deze manier kunt u sneller optimaliseren.

Een boerderij verduurzamen met een kleine windmolen

Grote windmolens zijn efficiënter dan mini-windmolens. Vandaar dat de tussenmaat van een kleine windmolen, 15 meter, is ontstaan. Op deze manier kunnen boerderijen veel profijt hebben van de opgewekte energie uit wind. Jaarlijks wordt er bespaard op de elektriciteitsrekening en draagt een boerderij bij aan duurzaamheid. Door zelf boerderijstroom op te wekken.