De Resistor, nieuw onderkomen van de Vrijplaats Leiden, na verbouwing van negen jaar geopend | Leidsch Dagblad

2022-07-15 21:44:27 By : Mr. keliang guo

Het publiek, van jong tot oud, luistert en danst alsof de gloednieuwe ruimte van De Resistor al jaren een vertrouwde plek is.© Foto Taco van der Eb

Kinderen spelen met hoepels en maken handafdrukken met verf op grote vellen papier. Jongleurs laten lichtgevende ballen en kegels door de lucht gaan. Zelfs een moeder met haar slapende kind tegen haar buik doet mee met dit optreden. De ongedwongen sfeer is tekenend voor de zaterdag geopende Resistor van de Vrijplaats Leiden op Middelstegracht 36.

Ruim negen jaar hebben vrijwilligers gewerkt om het verwaarloosde pand te veranderen in een goed geoutilleerd complex met een zaal voor optredens, een ontmoetingsruimte en een keuken met veganistisch eetcafé. Een groepje vrijwilligers heeft de tekeningen gemaakt en architect Reinier Verbeek heeft het project bouwtechnisch begeleid. Er is verrassend met glazen doorkijkjes gewerkt, met handhaving van oorspronkelijke elementen van het industriële pand, zoals de gietijzeren dakconstructie.

Een wand met een overvloed aan posters die het verleden van de Vrijplaats in beeld brengen, verwelkomt de bezoeker. Daarboven is een doorkijk tot aan het dak, dat gedeeltelijk uit glas bestaat. Het levert een bijzondere lichtinval op. Het gebouw is zo duurzaam mogelijk verbouwd, met bijvoorbeeld een CO2-neutrale vloerverwarming.

Nadat het krakerscollectief in 2010 de vorige behuizing op de Koppenhinksteeg had moeten verlaten, kreeg het in 2012 dit gebouw van de voormalige conservenfabriek Tieleman & Dros door de gemeente toegewezen. Het stond er belabberd bij. ,,De verf was afgebladderd, ruiten waren gebroken en er lekte van alles”, vertelt Arjan van Emmerik, sinds 1994 actief bij de Vrijplaats. ,,Als ik hier nu binnenkom, ben ik er nog steeds stil van dat we dit voor elkaar hebben gekregen, met alleen vrijwilligers. Veel van ons hebben een baan. En toch hebben ze er al die arbeidsuren ingestoken.”

De naam ’Resistor’ is bewust gekozen. Arjan: ,,Het woord ’weerstand’ zit erin. Dat past bij ons als kraakbeweging met weerstand tegen de gevestigde orde. En dankzij ons weerstandsvermogen hebben we standgehouden toen we de Koppenhinksteeg moesten verlaten. Dat doorzettingsvermogen is ons nu met de verbouwing goed van pas gekomen. De naam verwijst ook naar de elektrische weerstanden die in het fabriekspand zaten en sluit aan op de naam van ons theater: de Generator. En we draaien films onder de naam de Projector.”

De Vrijplaats is geen kraakbeweging meer. Dankzij een hypotheek is het gebouw nu haar eigendom. Crowdfunding leverde de kosten van de verbouwing op.

,,De zaal is nu volledig geluidgeïsoleerd. Het Muziekhuis heeft ons daarbij geholpen. We hebben altijd heel goede samenwerking met hen.”© Foto Taco van der Eb

Nog tijdens de verbouwing draaiden de weggeefwinkel en het eetcafé al in het gebouw. En voor zover de zaal het toeliet waren er muziekoptredens, (semi)akoestisch, om de omgeving niet te hinderen. Qua logistiek was dit lastig. Voor een optreden moest er eerst bouwmateriaal opzijgelegd worden. ,,De zaal is nu volledig geluidgeïsoleerd. Het Muziekhuis heeft ons daarbij geholpen. We hebben altijd heel goede samenwerking met hen.”

Toen corona alles stillegde, kregen de vrijwilligers de kans zich op de verbouwing te concentreren. Het schoot flink op.

De contacten met de muzikanten die hier in het verleden optraden zijn intussen niet verwaterd. Dat blijkt in het openingsprogramma. Na een sfeervolle start door singer-songwriter Port of Call in de ontmoetingsruimte boven, verplaatst het feest zich naar de zaal. De band Them Novelists brengt de sfeer er meteen in met een krachtige sound. Het publiek, van jong tot oud, luistert en danst alsof de gloednieuwe ruimte al jaren een vertrouwde plek is. Later volgen optredens van Schnautzer, Helleveeg en de Leidse punkband Hard voor Weinig.

Arjan: ,,We kunnen de bands niet veel betalen, maar we verzorgen ze goed. We regelen bijvoorbeeld slaapplekken, eten en parkeerplaatsen. Ze komen graag terug, ook uit het buitenland.”

Kernwoord bij de Resistor is laagdrempeligheid. Arjan: ,,Ik bedoel niet alleen lage toegangsprijzen, maar ook dat iedereen hier van muziek kan genieten en muziek kan maken en elkaar aansteekt met creativiteit. De drempel tussen muzikanten, publiek en vrijwilligers is laag. Vrijwilligers musiceren hier vaak en muzikanten komen hier ook als publiek.”

Ronald, ook al jaren vrijwilliger, zegt dat de Resistor zijn best gaat doen jonge instroom te krijgen. ,,We hebben dit met zoveel inzet opgebouwd. Het is belangrijk dat we het gebouw goed aan de volgende generatie overdragen.”

Wil je dagelijks alle hoogtepunten uit het nieuws in je inbox?