Stroomtekort? Helmond heeft de oplossing met aggregaat op mierenzuur - Omroep Brabant

2022-05-14 05:17:50 By : Ms. Kristine Zong

Het bedrijf maakt aggregaten waarbij je op een duurzame manier stroom kan opwekken. Stroom die je vervolgens kan gebruiken op plekken waar geen stroom is. Bijvoorbeeld op bouwlocaties of een festivalterrein. “Je gooit er de vloeistof hydrozine in en er komt stroom uit.”

Tijn Swinkels van DENS vertelt vol energie over de bijna toevallige ontdekking van de werking van mierenzuur, hydrozine. Het was bij het uitvoeren van een opdracht op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat hij en zijn studiegenoten erachter kwamen dat met die hydrozine heel snel waterstof gemaakt kon worden. Onder de vlag van DENS is de zogenoemde hydrozine (duurzaam geproduceerd mierenzuur) generator verder ontwikkeld, met name voor toepassing in de bouw. Op bouwplaatsen is geen stroom uit de muur beschikbaar en worden nu dieselgeneratoren gebruikt.

Waterstof als duurzame brandstof is niet nieuw. Denk aan auto’s die rijden op waterstof. De opslag en distributie was tot nu toe ingewikkeld. DENS maakt de opslag van waterstof veiliger en efficiënter door het gas voor opslag om te zetten naar mierenzuur. In de generator zelf wordt het vervolgens terug omgezet naar waterstof waarmee direct energie kan worden opgewekt. .

“Het aggregaat is 100 procent klimaatneutraal: geen fijnstof, geen stikstof en vooral ook geen lawaai”, zegt Swinkels. Iets dat bij een dieselaggregaat een heel ander verhaal is. “Er stond er laatst een in Eindhoven voor het gemeentehuis en iedereen loopt daar dan met een grote boog omheen. Het stinkt. Niemand wil met dat vieze ding iets te maken hebben. En dat kan dus anders.”

Zo kan het bedrijf een aggregaat leveren aan een appartementencomplex dat van het gas af gaat. “Door het appartementencomplex op deze manier te verduurzamen is een veel zwaardere netaansluiting nodig. Er wordt immers veel meer stroom gevraagd voor dat complex. Die aansluiting laat dan nog een lange tijd op zich wachten. Door daar tijdelijk een van onze aggregaten neer te zetten, kunnen de bewoners wel gewoon terug naar hun huis en is er stroom tot die nieuwe netaansluiting gereed is.”

Emmissieloos stroom kunnen leveren op elke plek die je maar wil, daar is wel een toekomst voor. Zo zullen de eerste aggregaten geleverd worden aan bouwbedrijven en festivals. Maar ook de vraag naar mobiele apparaten voor het opladen van bijvoorbeeld elektrische hijskranen groeit. DENS groeit dan ook al aardig uit zijn jasje.

“We hebben inmiddels 42 mensen in dienst”, zegt Swinkels. Daar blijft het niet bij. Het bedrijf is bezig met een nieuw pand waar zo’n duizend machines per jaar kunnen worden geproduceerd. Daar zijn natuurlijk ook meer mensen voor nodig, die DENS inmiddels zelf opleidt. “Er zijn maar weinig mensen die echt snappen wat wij hier doen. Daarom is het moeilijk om goede arbeidskrachten te vinden. Om die reden zijn we ze zelf maar gaan opleiden.”

Volgens de prognoses groeit het bedrijf de komende jaren naar 300 medewerkers. Iets om trots op te zijn. “We worden gezien en we hebben een flinke internationale subsidie gekregen. Dankzij die subsidies kunnen we doorbouwen, want het is heel kapitaalintensief wat we doen. Maar we doen het ook voor een betere wereld.”

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.