Nieuwe waterfabriek in Wilp is 'een grote stap voorwaarts'

2022-08-26 21:50:02 By : Mr. Richard Ho

Waterschap Vallei en Veluwe gaat een waterfabriek in Wilp bouwen. De installatie is een nieuw zuiveringsconcept, waarmee het waterschap 75 procent meer stikstof en fosfaat uit het vervuilde water wil halen. Doel is daarnaast om 80 procent van de medicijnresten te verwijderen, 90 procent minder slib over te houden en 90 procent minder chemicaliën te gebruiken. Geraamde kosten: 20 tot 30 miljoen euro.

De nieuwe waterfabriek wordt een ‘alles-in-één-zuivering’ en vervangt op termijn voor een deel de rioolwaterzuivering in Terwolde, schrijft het waterschap in een persverklaring. De waterfabriek is een belangrijke stap voor het waterschap om in 2050 volledig circulair te zijn. Een deel van het water dat in de waterfabriek gezuiverd gaat worden, wordt gebruikt om de Twellose beek van kwalitatief goed water te voorzien. 

Beproefde technieken Strategisch adviseur Henry van Veldhuizen van Vallei en Veluwe licht desgevraagd toe dat in de waterfabriek beproefde industriële technieken gebruikt gaan worden. Nieuw is de combinatie ervan. In de ‘alles-in-één-waterfabriek’ wordt een concept gerealiseerd waarbij het afvalwater wordt bewerkt met technieken als elektrocoagulatie, dissolved air flotation (DAF), nanofiltratie en ionenwisselaar. 

Het waterschap heeft in het afgelopen jaar het zuiveringsconcept met ingenieursbureau Witteveen+Bos getoetst. Nu heeft het bestuur van Vallei en Veluwe groen licht gegeven om het ook in de praktijk te brengen. Van Veldhuizen vertelt dat er eerst een pilot van een half jaar wordt gedraaid. “Dan willen we in begin 2020 beginnen met de bouw en moet de installatie in 2021 klaar zijn en draaien.”

In de pilot gaan Witteveen+Bos en Royal HaskoningDHV met het waterschap als een bouwteam het concept testen. Tegelijk werken ze aan het verder ontwerpen van de installaties. In het project zijn, zo geeft het waterschap aan, de afzetorganisatie Aquaminerals, onderzoekinstituut STOWA en Wageningen University & Research (WUR) kennispartners. 

Grote stap voorwaarts Het project van Vallei en Veluwe wordt met interesse gevolgd door andere waterschappen die ook circulaire ambities en doelen hebben. “We zijn de eerste die dit concept gaan testen”, vertelt Van Veldhuizen. “Het is een grote stap voorwaarts.” 

In de waterfabriek wordt ingezet op een sterk verbeterde grondstofwinning, maar ook op waterzuivering van een hoger niveau met veel minder gebruik van chemicaliën. Met het concept worden flinke stappen gezet om de probleemstoffen van nu zoals microplastics en medicijnresten uit het afvalwater te halen. Doel: 80 procent verwijderen. Van Veldhuizen: “Voor de komende 20 tot 30 jaar zijn we met deze fabriek up-to-date.” 

En mocht er in die tijdspanne nieuwe opkomende stoffen vragen om aanvullende zuivering, dan is dat in de opzet van de nieuwe waterfabriek in te passen, zegt Van Veldhuizen. Het is een modulair concept, licht hij toe, zodat andere technieken, zoals omgekeerde osmose, vrij eenvoudig kunnen worden ingepast.  

In de plannen voor de bouw en ontwikkeling van de waterfabriek werkt het waterschap ook samen met de bedrijven Attero (afvalverwerking) en Schoneveld Breeding (veredeling), zowel praktisch als middels onderzoek.

20 tot 30 miljoen De kosten van de realisering van de waterfabriek bedragen 20 tot 30 miljoen euro, vertelt Van Veldhuizen. Een flinke investering voor het waterschap dat middels een aantal subsidietrajecten en participerende partners aanvullende financiering probeert te realiseren, zoals een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van de landelijk ketenaanpak medicijnresten. Ook loopt er nog een aanvraag bij het subsidieprogramma Life van de Europese Unie, vertelt Van Veldhuizen.

MEER INFORMATIE Pilot Aarle Rixtel 'symbool voor pragmatische' aanpak verwijderen medicijnresten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

KNW AGENDA & EVENTS KNW TERUGBLIK KNW NIEUWS KNW THEMAGROEPEN

LID WORDEN LOGIN - KNW LEDEN

Heb je een vraag voor KNW?

Klik hier voor de gegevens van het KNW bureau

Op de hoogte blijven van al het waternieuws?

Op de hoogte blijven van al het waternieuws?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief We houden je twee keer per week op de hoogte van al het Waternieuws.