Duitsers maken opwekken en opslag waterstof makkelijk: 'waterstofcentrale voor in de tuin' - Hardware Info

2022-09-16 21:39:32 By : Mr. Mac Chang

Een grote belemmering in grootschalige adoptie van waterstoftechnieken is het opwekken en vooral de opslag ervan. Het Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research (IAP), BTU Cottbus en een partner uit de industrie hebben aangekondigd technieken te hebben ontwikkeld die beide uitdagingen aanpakken. Ze claimen zelfs zulke goede resultaten te bieden dat het opwekken en opslag van waterstof in de toekomst ook in de achtertuin kan.

Hiervoor zeggen de onderzoekers een efficiëntere windturbine te hebben gemaakt, die klein genoeg is om in de achtertuin (van veel Duitsers) te passen. De rotoren zijn gemaakt van een vezelcomposiet, waardoor ze het gewicht van de rotoren hebben verlaagd met ongeveer 30% ten opzichte van andere miniturbines. Hiervoor is samengewerkt met het bedrijf EAB Gebäudetechnik Luckau, er wordt gebruikgemaakt van een automatisch proces voor het aanbrengen van de vezels. Daardoor is er minder overlap, waardoor er minder materiaal nodig is.

Volgens het Fraunhofer Instituut zijn de rotorbladen bij storm elastisch, waardoor ze uit zichzelf uit de wind draaien en niet beschadigen. De turbine vormt dus zijn eigen rem, waardoor hij bij harde wind niet beschadigd raakt. Het ontwerp wordt de komende maanden in de praktijk getest. Helaas hebben we geen details over het vermogen of de efficiëntie.

Het tweede project is gericht op het verbeteren van opslagtanks voor het waterstof. Ook deze zijn door het onderzoeksinstituut gemaakt van een composiet, in dit geval van koolstofvezel. Volgens de onderzoekers is er minder materiaal nodig, zijn ze lichter van gewicht en zijn ze bovendien veiliger. Een groot probleem van bestaande tanks is dat het gas niet mag ontsnappen, omdat het kan ontsteken als het in aanraking komt met zuurstof in de lucht. De gebruikte 3D-pinters kunnen met elektrisch geleidende inkten overweg, waardoor elektrische componenten in de wand zelf kunnen worden geïntegreerd, zonder dat het risico op lekkages groter wordt. Vermoedelijk zal de elektrode in de tankwand zelf zitten, en ook is er een waarschuwingssysteem geïntegreerd.

Het moet veilig genoeg zijn om ze zonder zorgen door consumenten in te laten zetten. Daardoor zul je aan huis waterstof kunnen opwekken en bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor je waterstofauto. Het is niet bekend hoe lang het opwekken duurt met de gebruikte windturbine. Het zal uiteraard extra stroom kosten om water om te zetten in waterstofgas, en om dit onder hoge druk op te slaan.

Bron: Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research