China - LINK

2022-09-16 21:33:18 By : Ms. Jane Song

Roderick Wols, plaatsvervangend ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in China, sloot zich aan bij de standpunten van Van der Hagen over het belang van het vinden van een balans tussen deuren dichtgooien en er gewoon het beste van hopen: “Het is essentieel dat we zeer goed geïnformeerd zijn en passende maatregelen nemen om de risico’s te beperken. China heeft de ambitie om zelfvoorzienend en technologisch leider worden, daar is het land heel duidelijk over. Natuurlijk zijn er zorgen. Wat betekent bijvoorbeeld het gebrek aan academische vrijheid in China voor een samenwerkingsproject?” stelde hij. “Anderzijds biedt China kansen voor innovatie, voor het testen en opschalen van nieuwe concepten, en voor samenwerkingsverbanden die Nederlandse universiteiten kunnen helpen hun leidende positie als onderzoeksinstelling te behouden.”

Er volgden presentaties door gastsprekers van de ambassade en het consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in China, die allemaal benadrukten dat we de dialoog moeten blijven voeren en ons inzicht in het onderwerp moeten blijven vergroten:

Er waren drie break-outsessies over Balans, Mogelijkheden en Risico’s, respectievelijk gemodereerd door facultair vertegenwoordigers voor Greater China van de TU Delft professor Daan van Eijk (Industrieel Ontwerpen), professor Zheng Bing Wang (Civiele Techniek en Geowetenschappen) en integriteitsmedewerker Integrity Officer professor Ibo van de Poel.

Dit tweede symposium over het onderwerp, georganiseerd door Peter Gill, senior beleidsadviseur  China samen met het Greater China Faculty Representative team van de TU Delft, volgt op de verschijning eerder dit jaar van Partnering with China – Concrete Tools for TU Delft (‘China Tools’), een praktische gids waarin onderzoekers en ondersteunend personeel van de TU Delft antwoorden op vragen kunnen vinden, en die ze helpt om de mogelijke risico’s van samenwerking met China in te schatten.

Het document begeleidt onderzoekers tijdens het hele samenwerkingstraject: van het eerste idee in de initialisatiefase via onderhandeling en projectuitvoering tot en met evaluatie. Behandelde onderwerpen zijn onder meer due diligence, contracten, intellectuele eigendom, culturele verschillen op ethisch gebied, juridische aspecten, communicatie, projectbeheer en projectuitvoerbaarheid.

De toolkit is gebaseerd op de uitgebreide kennis over wereldwijde partnerschappen die beschikbaar is binnen de TU Delft, en is het resultaat van samenwerking met interne en externe deskundigen. Het document wordt regelmatig bijgewerkt, zodat het up-to-date blijft.

Link magazine editie oktober/november thema 2021: Data is key hoe kan het mkb daar winst mee maken? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

De China Tools en de symposia komen in een tijd waarin publiek en overheid steeds meer belangstelling aan de dag leggen voor het debat over de wenselijkheid van onderzoekspartnerschappen met China. Met name in het licht van de landelijke richtlijnen voor kennisbeveiliging die naar verwachting eind januari 2022 worden gepubliceerd, speelt de TU Delft een actieve rol in zowel de ondersteuning van de eigen academische gemeenschap als het stimuleren van een open en waardevolle dialoog met andere universiteiten en deskundige partners.

Het China Tools-document werd afgelopen augustus gepresenteerd bij de lancering van het Nederlandse Kennisnetwerk China, georganiseerd door denktank Clingendael. Ook zijn de China Tools gedeeld met de Universiteiten van Nederland (UNL) en met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Met de recente benoeming van Peter Weijland tot programmadirecteur Kennisveiligheid geeft de universiteit bovendien aan dat ze wil inzetten het optimaal afwegen van kansen en risico’s. Bron TU Delft

Kijk hier voor de aftermovie van het symposium

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Link magazine bericht over de toegevoegde waarde van leveranties en investeringen in de industrie.

Link Magazine signaleert overnames, fusies en allianties (en de beëindiging daarvan) in de industrie.

Hoe krijgen we de productiviteit van de processen binnenshuis omhoog? Wat is nodig om de complete supplychain beter te stroomlijnen? Daarover sparren directeuren en managers binnen het Platform Productiviteit van Link Magazine.

Het implementeren van het businessmodel Servitization impliceert een verschuiving van een organisatie waarin het product centraal staat naar een organisatie waarin de dienst centraal staat. Die ambitie zorgt voor de nodige organisatorische en technische uitdagingen. Via het Platform Servitization wil Link Magazine bedrijven daarvan bewust maken door te kennis vergaren en die te delen zodat bedrijven die overgang duurzaam en winstgevend kunnen maken.

Eerste Link Magazine Annual Golf Tournament

Het Link Magazine Annual Golf Tournament 2022 op 2 juni op de baan van Best Golf is mede mogelijk gemaakt door Fellowmind, LM Systems en SMC. De deelnemers kijken al uit naar de volgende editie (op 1 juni 2023) van het toernooi, zo valt aan het eind van de avond aan alle tafels horen: ‘Ik heb écht een fantastische dag gehad!’

Foto’s: Vincent Knoops Meer over 'Eerste Link Magazine Annual Golf Tournament' >

Link is een managementblad over eigentijdse vormen van samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven, (semi-)overheid, universiteiten en hogescholen. De kernwoorden zijn management, marketing en technologie. Omdat samenwerken vaak leidt tot het vernieuwen van producten of processen krijgen technologie en innovatie veel aandacht. Link Magazine richt zich in het bijzonder op het management betrokken bij die samenwerking in de toeleverketen: het algemeen management, maar ook dat van R&D, Sales, Purchasing, Productie, et cetera.

E-mail adres: Laat dit veld leeg als je een mens bent: