AgriHolland Nieuws: Daadwerkelijke emissies van industriële bedrijven moeten beter in beeld

2022-03-19 07:35:31 By : Mr. Robin Yijiu Machinery

Zoek nieuws op de trefwoorden...

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 8 maart in meerderheid een motie van BoerBurgerBeweging gesteund waarin het kabinet wordt gevraagd om een plan van aanpak te ontwikkelen om de daadwerkelijke emissies van industriële bedrijven goed in beeld te krijgen. Het kabinet moet de Tweede Kamer daar nog voor de zomer over informeren.

BoerBurgerBeweging stelt vast dat emissies die industriële bedrijven uitstoten niet altijd overeenkomen met wat ondernemingen opgeven. Het kabinet wil de effecten van maatregelen op de doelen binnen het stikstof- en klimaatbeleid integraal aanpakken met een samenhangende monitoring en registratie. Er is echter onvoldoende capaciteit bij de omgevingsdiensten beschikbaar om te controleren of bedrijven de juiste emissies opgeven.

Het verschil tussen opgegeven uitstoot en daadwerkelijke uitstoot is vaak zeer groot. Ook zijn er veel industriële bedrijven die niet over een vergunning binnen de Wet natuurbescherming beschikken. De bedrijven kunnen terugvallen op de emissie die ze hadden in 1994 of 2004. BoerBurgerBeweging vindt dat de effectiviteit van beleid alleen gemonitord kan worden als de werkelijke uitstoot van alle sectoren goed in beeld. Daarom moet het kabinet daarmee aan de slag.

Copyright ©2022 AgriHolland B.V.

In het AgriHolland Nieuwsarchief (alleen voor abonnees):

AgriHolland B.V. Nieuwe Kanaal 9D-3 6709 PA Wageningen

Postbus 188 6700 AD Wageningen 0317 467 666 info@agriholland.nl

Veelgestelde vragen Vacaturebank Redactie Adverteren Abonnementen

Over AgriHolland Contact Algemene voorwaarden