Terwijl Mathieu van der Poel en co in speciaal hotel zaten, mocht hun Italiaanse Giro-held niet mee op stage: “Ik was moederziel alleen” | Het Nieuwsblad

2022-05-28 05:51:01 By : Mr. Gavin bai

Als 24-jarige Italiaan je eerste profzege boeken in de Giro, het doet wat met een mens. Stefano Oldani was door het dolle heen na zijn triomf in Genua. En dan te zeggen dat hij zich niet zoals zijn ploegmakkers mocht voorbereiden op de ronde van zijn land.

BEKIJK. Niet te missen on-board beelden van sprint met drie én dolblije Mathieu van der Poel na Giro-triomf van ploegmaat

Oldani bereidde de Giro namelijk voor op en rond de Etna, regelmatig in het gezelschap van Filippo Fiorelli van Bardiani-CSF-Faizanè. Met een soort hoogtestage onder Italianen dus.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En dat terwijl Mathieu van der Poel en andere renners van Alpecin-Fenix eerder dit seizoen een hoogtestage afwerkten in Spanje. Daarbij verbleven in het SyncroSferahotel van de Russische ex-prof Alexander Kolobnev. Het hotel is uitgerust met zogenaamde hoogtekamers, waar het effect van een hoogtestage wordt nagebootst terwijl de renners toch gewoon op zeeniveau kunnen trainen.

“We willen ons profileren als sporthotel en beschikken over alle faciliteiten om aan de wensen van topatleten en recreatieve sporters te voldoen”, zei commercieel directeur Juan Balerdi van Hotel Syncrosfera eerder aan onze krant. “Voor vijftig euro extra kan je verblijven in een van de vijftien kamers die zijn uitgerust met een generator, die een hoogte tot 4.500 meter boven zeeniveau kan simuleren.” Die generator is fysiek niet aanwezig in de kamer, waardoor er weinig geluidshinder is. “In de kamer hoor je de generator niet. Je voelt zelfs de wind niet blazen om het zuurstofniveau op het gewenste niveau te krijgen.”

Nieuw is zo’n hoogtekamer op zeeniveau nochtans niet. In hoofdstad Canberra runt het Australische olympische comité al sinds 2014 een appartementsblok met hoogtekamers. In Europa is het nog onontgonnen terrein. In Italië en Zwitserland gelden er trouwens restricties op artificiële hoogteprikkels. En dat is ook de reden dat Oldani er destijds niet bij was. Italiaanse renners mogen zowel in het binnen- als in het buitenland niet in zo’n hoogtekamers verblijven. Omdat het in Italië verboden is om binnen én buiten de landsgrenzen gebruik te maken van hoogte-simulatie. Geen hoogtekamers, geen hoogtetenten, alleen de oude en bekende manier van een hoogtestage is toegestaan door het antidopingagentschap.

“Toch nog altijd een beetje een teleurstelling”, aldus de Italiaan na zijn Giro-zege. “Nog steeds heeft niemand het heft in handen genomen om er iets aan te doen, want er zijn slechts een paar landen in de wereld, met ook Noorwegen denk ik, waar renners niet kunnen trainen met behulp van hoogteprikkels. Dat is toch triest? We lopen zover achterop in Italië. Meer dan driekwart, misschien zelfs dichter bij de 90 procent, van het peloton maakt hiervan gebruik. Het zou leuk zijn als iemand hier eens over nadenkt, want het Italiaanse wielrennen zit met een handicap.”

“Het was niet gemakkelijk om twee weken lang alleen op de Etna te zitten voor een hoogtestage terwijl mijn ploegmakkers samen mochten trainen”, klinkt het. “Ze hadden ook mecaniciens en soigneurs bij, terwijl ik daar moederziel alleen zat. Dit moet echt veranderen.”

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.