Uitbreiding met lasersnijden bevalt Schutte Metaal goed - MetaalNieuws, het laatste nieuws uit de Metaalbranche

2022-08-26 21:49:51 By : Ms. Jane kuang

Home Nieuws Overzicht Uitbreiding met lasersnijden bevalt Schutte Metaal goed

Schutte Metaal staat in Noord-Nederland al jaren bekend als specialist in het metaal snijden en het maken van mangatringen en bouwpakketten voor de jacht- en scheepsbouw. Maar sinds een klein jaar biedt het bedrijf ook lasersnijden aan. In een aparte productieruimte, vlakbij de hoofdvestiging in Stadskanaal, is een gebruikte Bystronic lasersnijmachine operationeel, die is geleverd door Weber Laserservice. En hier zal het niet bij blijven. “We worden steeds meer een bedrijf dat de klanten geheel kan ontzorgen”, zegt directeur/eigenaar Heinie Schutte.

Hij had diverse redenen om te investeren in een nieuwe snijtechniek naast de vier plasmasnijders en drie autogeen snijmachines van Schutte Metaal. Dunner materiaal kan nu worden overgeheveld naar de lasersnijmachine. “We maken veel onderdelen met gaten. Die gaten kunnen we nu met de laser snijden in plaats van op een van onze bewerkingscentra. Zo kunnen we veel sneller een product maken. En we zien natuurlijk een behoefte aan het nauwkeurig snijden van dun materiaal. Klanten van ons moesten voor hun lasersnijwerk naar een ander, nu kunnen ze dat ook bij ons neerleggen. Ook kunnen we het laswerk en het stralen verzorgen. Daarnaast kunnen we dankzij de laser onze klantenkring verbreden. Met deze machine kunnen we bijvoorbeeld ook de machinebouw bedienen.”

De lasersnijmachine is een CO2-laser met 4,4 kW vermogen en een bed van 4×2 meter. Voor dat formaat is bewust gekozen omdat het meer mogelijkheden geeft en Schutte Metaal zich ermee onderscheidt ten opzichte van collega’s met lasers met het gangbare formaat van 3×1,5 meter. De Bystronic machine is uitgerust met een wisseltafel en een Bytrans aan- en afvoersysteem. Hij snijdt staal tot 20 mm dik en RVS tot 12 mm. Als bedrijfsleider is Dicky Brouwer aangesteld, een man met ruime ervaring in het programmeren van lasersnijders. Samen met zijn collega Eric Koops runt hij de lasersnij-afdeling. “Dat loopt prima. “Toen we begonnen konden we al snel drie dagen in de week vullen, nu hebben we vijf dagen in de week goed werk op de laser.”

Brouwer is goed te spreken over Weber Laserservice, dat de machine heeft geleverd en geïnstalleerd. Weber heeft ook gezorgd voor de nieuwste BySoft software van Bystronic, waarmee snel en eenvoudig kan worden genest en geprogrammeerd. “De installatie is vlekkeloos verlopen, Weber heeft ons een goed werkende machine geleverd”, aldus Brouwer. “Af en toe hebben we een kleine storing met een sensor of een relais, maar dat weet je. Want je koopt een tweedehands machine en dus loop je tegen kleine dingetjes aan. Maar die kunnen we doorgaans  zelf oplossen of we bellen even met de hotline van Weber. De machine is dik 10 jaar oud, levert weinig trammelant op en kan elke dag draaien. Ik had verwacht Weber vaker nodig te hebben voor onderhoud en/of storingen.”

Weber Laserservice heeft zich de laatste jaren steeds verder ontwikkeld als een betrouwbare partner en toeleverancier voor de ‘jong’ gebruikte buis- en plaatlasersnijmachines van Bystronic en Adige. Het bedrijf is officieel servicepartner van Bystronic en specialist op het gebied van de buislasersnijmachines van Adige. Jaap Wijnholds van Weber Laserservice is blij dit complete systeem bij Schutte Metaal te hebben mogen leveren. “We zien in de plaatbewerking de vraag naar automatisering steeds groter worden, met deze opdracht bij Schutte Metaal laten we nog maar eens zien dat we ook met gebruikte machines een geautomatiseerd lasersnijsysteem kunnen realiseren. We bedanken Heinie Schutte en zijn team voor het vertrouwen dat zij in ons gesteld hebben.

Schutte Metaal snijdt vooral staal op de laser. Brouwer schat wel 95 procent. Daarvan wordt ongeveer 30 procent intern gesneden voor Schutte Metaal. Het fijne werk, dat voorheen nog werd gesneden met plasma, is verhuisd naar de lasersnij-afdeling. Dat scheelt flink wat slijpen en bijwerken. De overige 70 procent van de snijcapaciteit wordt ingevuld middels toeleveren aan derden. “We snijden alles wat de klant maar wil. Elke branche die maar snijwerk nodig heeft kunnen we bedienen.” Zo doet Schutte bijvoorbeeld best wat voor de landbouwmechanisatie. Brouwer herinnert zich een bietenrooier die in een sloot was gekieperd. “Daar hebben we een heel pakket snijdelen voor mogen maken. Zo’n order is wel kenmerkend voor het werk dat we als loonsnijder doen: specifieke onderdelen maken en alles moet binnen paar dagen klaar zijn.” Maar de nieuwe lasersnij-afdeling heeft ook al een mooie order gehad van de gemeente Stadskanaal voor een kunstwerk van Cortenstaal platen. Deze zijn gesneden en gekant. Licht zetwerk doet Schutte Metaal ook. Hiervoor is naast de laser een nieuwe Durma kantbank (3 meter, 135 ton) geplaatst, die tot 12 mm dik materiaal kan zetten.

Zo ontwikkelt Schutte Metaal zich steeds meer tot een allround metaalbedrijf. De in totaal elf medewerkers bedienen de plasmasnijders en autogeen snijmachines, de lasersnijmachine en de kantbank. Daarnaast beschikt Schutte Metaal ook over twee bewerkingscentra en twee draaibanken, alsmede de nodige lasapparaten en een lasrobot. Het voornemen is om de snijmogelijkheden verder uit te breiden. “Er moet ook een waterstraalsnijmachine bijkomen”, zegt Heinie Schutte. Hiervoor is nog plek in de nieuwe productieruimte.

Bedrijfsleider Dicky Brouwer (links) en Eric Koops runnen de lasersnij-afdeling van Schutte Metaal.

Haimer en Simtek in nieuwe producten catalogus Hoffmann Group

BCB Staalconstructie zet grote stappen

Haak moderniseert in één klap verspanend machinepark

WFL verfijnt stap voor stap compleet bewerking

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

BCB Staalconstructie zet grote stappen

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

Dumaco maakt onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties. Wat drijft ons? Dat elk onderdeel dat wij in…

Met ons geavanceerde machinepark kunnen we elke denkbare bewerking voor u uitvoeren, met de…

Metaalbedrijf Baas in Almelo is al meer dan 25 jaar een betrouwbare en klantgericht…

efficiënter produceren met slimmere opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed Enkele jaren geleden zochten we bij…

IJzersterk vakmanschap op maat. GICOM is een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf met een uitgebreid assortiment plaatwerk…

Th. Wortelboer levert, verhuurd, repareert en onderhoud machines en gereedschappen voor onder meer lasvoorbewerking…

247TailorSteel is de toonaangevende ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen…

Ontbramen, afronden en finishen! Wij ontwikkelen, bouwen en verkopen topmachines voor het ontbramen, afronden…

Machines voor het ontbramen, schuren, afronden, borstelen en metaalfinishen. Onze metaalmachines verzorgen de afwerking…

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

22-03 Zo is Maurice Borger aangesteld ter versterking van de activiteiten in het zuiden en…

Klik hier om je aan te melden

MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn uitgaven van 54U Media BV

De lezers van MetaalNieuws zijn ruim 17.000 ondernemers in de Nederlandse en Belgische metaalverwerkende industrie, waarvan er 12.000 behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB).