Tips om ook in de zomer energie te besparen - Independer.nl

2022-05-28 05:48:13 By : Ms. Tess Ulike

Bij energiebesparing denken we vooral aan de winter. Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten en kamers waar je niet vaak komt, niet te verwarmen. Maar wist je dat je in de zomer ook best wat energie kan besparen door slim met elektrische apparaten om te gaan?

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van ons huis. En daarom hebben we steeds vaker apparaten in de tuin die stroom verbruiken. Elektrische tuinverlichting geeft de tuin ’s avonds een prachtig aanzicht. En heb je een terrasverwarmer, dan kun je al in het voorjaar lekker buiten zitten. Ook jacuzzi’s worden steeds populairder, al zullen alleen mensen met een flinke tuin zo’n bad hebben staan. En heb je dan toch een grote tuin? Dan past daar vast ook een mooie vijver in. Die houd je alleen maar schoon als je een vijverpomp hebt. Al deze apparaten kosten flink wat stroom. Hieronder zie je wat deze en andere apparaten ongeveer verbruiken.

*Gemiddeld aantal zomerse dagen per jaar *Wij gaan uit van een gemiddelde prijs van € 0,19 per kWh

Goed om te weten dat je ook op het gebruik van deze apparaten flink kan bezuinigen. Vervang elektrische tuinverlichting door verlichting op zonne-energie. Voordeel hiervan is ook dat je geen snoer in je tuin hebt. En wist je dat ook er ook vijverpompen zijn die op zonne-energie werken? Scheelt je heel veel stroom en je vijver blijft er net zo schoon van.

Een terrasverwarmer zorgt er voor dat je langer gebruik kunt maken van je terras. Maar dat kan ook door bijvoorbeeld een warme jas aan te trekken als het ’s avonds (nog) niet zo warm is. Of kruip lekker onder een dekentje als je buiten wil zitten. En steek de vuurkorf aan. Die zorgt voor warmte en gezelligheid tegelijk.

Ook jacuzzi’s verbruiken veel energie. Ga er daarom zuinig mee om. Het is natuurlijk prachtig om in een heerlijk warm bad te zitten als het buiten fris is. Maar doe je dat pas in juni in plaats van april dan scheelt dat je veel stroom. Want de buitentemperatuur in juni ligt dan vast een stukje hoger.

Heb je een airco in huis? Op warme dagen ben je vast blij dat je ‘m hebt. Hij verbruikt veel energie maar ook daarop kun je besparen. Zet ‘m bijvoorbeeld niet de hele dag aan. En zorg ervoor dat de kamer waar je ‘m gebruikt koel blijft. Gebruik je ‘m in de woonkamer? Draai dan het zonnescherm naar beneden zodat de woonkamer niet opwarmt. En zet de airco alleen aan als je er bent. Ga je even boodschappen doen? Zet ‘m dan uit. De airco verbruikt meer dan je denkt en je weet nooit hoelang je weg bent. En als je de deuren naar de kamer waar de airco staat gesloten houdt, scheelt dat ook veel energie. Hoe kleiner de ruimte die gekoeld moet worden, hoe beter (en zuiniger) de airco werkt.

Wasdrogers zorgen ervoor dat je was snel weer droog de kast in kan. Maar ze kosten wel veel stroom. Die stroom kun je besparen door in de zomer de was buiten te laten drogen. Op warme dagen is je was in een mum van tijd droog. En door de was buiten te drogen bespaar je al snel flink wat geld.

2 opmerkingen: Als je een vuurkorf gebruikt denk dan ook eens aan je buren! Al die rook en stank komt ook nog eens naar binnen, ook op de slaapkamers. Buren kunnen alleen gaan slapen met ramen gesloten.

Als je de was buiten droogt en vogels bevuilen die weer, moet je alles opnieuw wassen. Kost ook energie (en water).

Inderdaad, een vuurkorf vind ik een heel slecht voorbeeld en ook nog een zeer milieuvervuilend. Het stinkt en ik heb astma, dus voor mij is dat verplicht binnenzitten met alle ramen dicht wanneer de vuurkorf bij de buren aangaat. En de buitenverlichting vind ik wel heel erg ruim berekend. Ik heb ledlampen, die kosten niet zo veel. En ik woon in het buitengebied. Dus die lampen geven ook nog eens veiligheid in verband met inbraak.

Prima advies….Doe k al jaren 😊

Het is verschrikkelijk om in de stank van een vuurkorf te zitten, mijn vrouw heeft een longproblemen dus als op een mooie zomeravond de vuurkorf aangaat moet mijn vrouw naar binnen en ook de ramen dichtdoen. Weg gezellige avond voor ons.

Idd. Het gebruik van een vuurkorf is erg vervuilend voor het milieu. Waarom moet eens mens al in februari buiten zitten ? Nou ja , dat is een persoonlijke voorkeur, oke. Maar het is een nachtmerrie voor buren. Ik had een partner, die in avond en nacht een zuurstofconcentrator gebruikte. Dus lucht van buiten. Van ellende aan de andere kant gaan slapen. Voor mij ook een opluchting, letterlijk en figuurlijk. Het ziet er gezellig uit, kan ik best begrijpen, het is echter asociaal t.o.v. buren.. Fijne zomer….met anti mug waxine kaarsjes.

Een opmerking over een vijverpomp. Die heb je helemaal niet nodig wanneer je genoeg waterplanten in de vijver zet. Een goed natuurlijk evenwicht is van belang en het staat ook nog eens heel erg mooi!

Hallo elk jaar weer gebruiken wij in de lente en zomer meer elektriciteit terwijl je zou denken dat dit minder wordt. Later de verlichting aan enz Hoe kan dit toch?

Het verbruik op verlichting en sommige andere apparaten bespaar je in de lente en zomer zeker. Maar het elektriciteitsverbruik kan ook toenemen door bijvoorbeeld het gebruik van airco of ventilatoren. In de zomermaanden gebruik je andere apparaten dan in de wintermaanden. Met een slimme stekker kun je het verbruik per apparaat bekijken. Zo zie je welke apparaten in de zomermaanden veel verbruiken.

home  weblog  Energie  Tips om ook in de zomer energie te besparen

Schrijf je dan nu in voor de Independer nieuwsbrief vol met handige tips en informatie.

En wees gerust we sturen je maximaal 1x per week een handige mail.